Heb jij een vaccinatie nodig voor je reis? Hier kun je het checken!

Vaccinaties zijn nodig wanneer je een reis wilt maken naar een land waar bepaalde vaccinaties voor reizigers verplicht zijn gesteld. Zo kan het zijn dat je hiermee te maken krijgt tijdens een studiereis, zakenreis, vakantie of tijdens het uitvoeren van vrijwilligerswerk. Weet jij waarvoor je je moet laten vaccineren of wil je weten waar je dit kunt checken? Deze blogpost geeft je allerlei handige informatie omtrent dit onderwerp!

Waarom zijn vaccinaties nodig?

In bepaalde, vooral niet westerse landen, komen vervelende infectieziektes nog regelmatig voor. Dit komt mede door de slechtere leefomstandigheden en hygiëne in die gebieden. Wij westerse mensen hebben geen antistoffen opgebouwd tegen deze ziektes en hierdoor kunnen ze voor ons zeer gevaarlijk zijn. Daarom is het nodig om jezelf goed te beschermen, dit doe je onder andere door de regels om besmetting te voorkomen door te lezen en jezelf te laten vaccineren. Online zijn er speciale websites waar je precies per land kunt vinden welke maatregels je moet treffen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vaccinaties die je worden aangeraden en vaccinaties die daadwerkelijk verplicht zijn gesteld. Hieronder gaan we in op twee vaccinaties die je kunt halen en krijg je inzicht in het ziektebeeld.

Hepatitis A zeer besmettelijk

Hepatitis A is een zeer besmettelijke ziekte aan de lever. Het wordt ook wel geelzucht genoemd. Bij de ziekte heb je last van algehele malaise, hoge koorts, vermoeidheid en pijn in je buik. Bij de ergere varianten is de urine en ontlasting van de patiënt erg donker en ziet de patiënt geel van kleur. Je raakt besmet met deze ziekte via uitscheidingsstoffen van besmette personen. Het komt vaak voor dat er resten van deze uitwerpselen te vinden zijn in het drinkwater. Hier wordt dus ook bijvoorbeeld vaak je voedsel in bereid of gewassen. Om deze nare ziekte te voorkomen, kun je een vaccinatie Hepatitis A nemen. Deze prik wordt twee keer toegediend en pas daarna ben je voor een langere tijd beschermd. Een eerste prik beschermt ongeveer een half jaartje tot een jaar.

Ooit gehoord van BMR?

Verder kan het nodig zijn om een vaccinatie BMR te nemen. Deze afkorting staat voor bof, mazelen en rodehond. Het komt veel voor dat je voor je reis een prik tegen de mazelen nodig hebt. In Nederland bestaat hier geen aparte vaccinatie van en daarom kun je in dit geval de BMR prik halen. Zo ben je gelijk beschermd tegen al deze ziektes. Ga naar de website en ontdek welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis. Zo ben je voorbereid op infectieziektes die je reis zouden kunnen verpesten! 

Geef een reactie